Projectes / Oficina de Ciència Ciutadana


El projecte busca la participació ciutadana en la recerca científica mitjançant experiments col·lectiusDades obertes, codi lliure, ciutadania implicada i científics amb ganes de servir a les necessitats col·lectives.

Aquests són els ingredients bàsics per al desenvolupament de les anomenades ciències ciutadanes, la nova manera de fer recerca, induïda per l'esclat de la tecnologia i les xarxes socials.  La facilitat per comunicar-se, mitjançant dispositius o telemàticament, ha dut científics i ciutadans a generar i compartir resultats i inquietuds.

Els laboratoris s’obren, els científics es treuen la bata i la ciutadania s’apropa a un món que fins ara contemplava amb perplexitat i desconeixement, perquè uns i altres ara es necessiten per intercanviar dades i experiències.

La ciència busca la complicitat de qui li ha de donar valor.    

:: PARTICIPA! ::          :: ¡APÚNTATE!::          :: GET INVOLVED!::

Amb el suport de
                 
Grups de recerca participants:

                                                                                                                                                 
                   
         
                
                                          

PROJECTES DE L'OFICINA DE CIÈNCIA CIUTADANA


Bee-Path és una eina que permet estudiar la mobilitat humana, registrant-la a través d'una aplicació per a dispositius mòbils. Es porta a terme amb la participació directa, voluntària i conscient dels ciutadans. Manté una comunicació directa amb els usuaris i fa accessible els resultats de la investigació. A més ofereix en obert codis i les dades dels experiments per a qui vulgui fer ús dels recursos generats.

Comportament en humans
. Ens proposem investigar el comportament racional de cada individu en relació al benefici propi i al benefici col·lectiu. Utilitzem la infraestructura del Festival de Jocs de Taula DAU Barcelona per trobar respostes sobre el comportament en humans a través de jocs i dilemes socials. Desenvolupem i dissenyem, sobre plataformes digitals, experiments col·lectius per poder resseguir la presa de decisions en humans.


Abelles urbanes. Les abelles urbanes són indicadors de qualitat de la ciutat on vivim. En aquest sentit, l’objectiu del projecte és captar i desxifrar la informació que aporten les abelles a través de sensors open source instal·lats a l’exterior i a l’interior de ruscs urbans. Aquest sensors ens aporten dades com la temperatura (interna i externa), el soroll ambient (interior), el pes del rusc o l'entrada i sortida d'abelles.


Mosquito Alert una plataforma ciutadana per investigar i controlar mosquits transmissors de malalties globals. L’objectiu del projecte és constituir una xarxa ciutadana de voluntaris científics que utilitzin les noves tecnologies per aprendre, subministrar i visualitzar dades del mosquit tigre a Espanya.

Mitjançant el portal Observadors del Mar, es pot col·laborar amb projectes d’investigació marina ajudant en la recollida de dades sobre fenòmens de canvis que s’estan produint a la Mediterrània. Es tracta, per exemple, de detectar la presència de meduses, d’espècies de peixos invasores, de mortalitats d’organismes o d'acumulació de brossa marina.


El Punt d’Informació Aerobiològica - Xarxa Aerobiològica de Catalunya (XAC-UAB) està en funcionament des de 1983 i centra els seus estudis en els pòl·lens, les espores i els seus al·lèrgens presents a l’atmosfera. Integrant el grup hi ha botànics, palinòlegs, immunòlegs i físics, al costat dels tècnics de suport.


Space Mapper recull dades de mobilitat i permet als usuaris visualitzar les trajectòries que han realitzat o l’àrea de campeig. L’aplicació proporciona dades per a un estudi de mobilitat humana i desigualtat social. 


Riu.net permet a qualsevol persona, des del telèfon mòbil, determinar quin grau d’alteració té un riu fent servir un mètode científic simplificat. Es basa en l’observació de les principals característiques dels ecosistemes fluvials i en la identificació de la fauna invertebrada que hi viu, amb l’ajuda de dibuixos i claus d’identificació. A més, com els resultats poden ser enviats als nostres servidors, contribueix a la generació de dades molt valuoses per als científics, gestors i la ciutadania en general.

Saca la lengua és un projecte del Centre de Regulació Genòmica (CRG) que pretén identificar la varietat de bacteris i fongs presents al nostre microbioma bucal i descobrir si aquesta variació està condicionada per alguna característica ambiental. A la llarga, el projecte vol establir si hi ha alguna relació entre l'activitat microorgànica bucal i certes malalties.


iSpex/BCN Respira vol aprofitar els ciutadans que practiquen esport a l'aire lliure perquè recullin dades, amb el mòbil, sobre l'aire i analitzar-ne la qualitat. És una inciativa de l'Institut de Ciències Fotòniques que se centra en estudiar les concentracions d'aerosols a l'atmosfera de Barcelona.

Bioblitz és una proposta del Museu de Ciències Naturals de Barcelona que consisteix a identificar, de manera exhaustiva, les espècies d'una àrea determinada. Amb la col·laboració de la ciutadania els científics de Bioblitz tracen itineraris de recerca per a la identificació del màxim número d’espècies possibles i creen llistes de biodiversitat dels diversos grups biològics.

Veus valencianes vol fer visible la migració valenciana i avaluar la seva petja a Catalunya, des de principis del segle XX. És un dels pocs exemples de ciència ciutadana en l'àmbit de les ciències socials, fet que pretén salvar amb una recerca multidisciplinària. La implicació de la ciutadania es dur a terme mitjançant enquestes i entrevistes.  

Citi-sense pretén convertir els ciutadans en membres actius de les decisions ambientals de Barcelona, mitjançant la col·laboració científica. Amb dispositius mòbils i sensors repartits per la ciutat, els barcelonins poden contribuir a obtenir dades sobre la qualitat de l'aire de la ciutat que després es transfereix als científics.